Ako na homára...

Homár, ktorý sa označuje aj ako kráľ mora, sa radí medzi exkluzívne delikatesy. Najširšie zastúpenie na slovenskom trhu má homár kanadský – najväčší druh dorastajúci až do dĺžky 65 cm, pre ktorého je charakteristickým rysom jednoliate hnedočervené zafarbenie a tŕň na spodnej strane čelného rohu.

Lovná sezóna homárov sa líši podľa jednotlivých lokalít – v USA obvykle od polovice júla do začiatku decembra, v Kanade od októbra do polovice júna. Čerstvo vylovené homáre sa prepravujú letecky pri teplote 2-4 °C, mimo sezóny sa umiestňujú do nádrží naplnených morskou vodou.Mnoho labužníkov Homára považuje za chutného kôrovca.


Čím sa jedia

S konzumáciou homára príborovou technikou by nemali byť problémy: normálny nôž (prosím nepovažujte nôž na ryby, ktorého tupým ostrím nemôžete žiadneho homára rozkrájať), normálna vidlička, homárové klieštiky na panvy a špeciálna vidlička na mäso z klepietok.

Ako sa servírujú
Obyčajne sa homár podáva rozdelený na dve časti.

Ako sa jedia: prvý krok
Nožom si pridržíme pancier, vidličku zapichneme do konca chvosta a ak je homár dôkladne uvarený alebo ugrilovaný, bez problémov chvostík vytiahneme. Sústa si potom odkrajujeme podľa ľubovôle. Za daných okolností nám môže pomôcť aj omáčková lyžica, pretože celkom určite vyskúšame aj kuchárske omáčkové umenie.
Druhý krok
Do klepietok sa pustíme rukami. Kto sa nezaobíde bez pomoci techniky, uplatňuje klieštiky, ktoré fungujú ako luskáčik na orechy. Jednotlivé úlomky klepietok odstránime rukou alebo vidličkou na homáre. Mäso je maslovožlté,  jemné a krája sa bez ťažkostí.
Tretí krok
S nožičkami si počíname obdobne: rukami ich rozlomíme priamo v kĺbe a duté kostičky vysajeme alebo vyjeme vidličkou na homáre.

Homára si máte možnosť vychutnať aj u nás. Potrebné vopred objednať. 

(zdroj Ako sa čo je – Nakladateľstvo Ikar, Bratislava 1999 )


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára