Homár, ktorý sa označuje aj ako kráľ mora, sa radí medzi exkluzívne delikatesy. Najširšie zastúpenie na slovenskom trhu má homár kanadský – najväčší druh dorastajúci až do dĺžky 65 cm, pre ktorého je charakteristickým rysom jednoliate hnedočervené zafarbenie a tŕň na spodnej strane čelného rohu.
Lovná sezóna homárov sa líši podľa jednotlivých lokalít – v USA obvykle od polovice júla do začiatku decembra, v Kanade od októbra do polovice júna. Čerstvo vylovené homáre sa prepravujú letecky pri teplote 2-4 °C, mimo sezóny sa umiestňujú do nádrží naplnených morskou vodou.Mnoho labužníkov Homára považuje za chutného kôrovca.
Čím sa jedia
S konzumáciou homára príborovou technikou by nemali byť problémy: normálny nôž (prosím nepovažujte nôž na ryby, ktorého tupým ostrím nemôžete žiadneho homára rozkrájať), normálna vidlička, homárové klieštiky na panvy a špeciálna vidlička na mäso z klepietok.
Obyčajne sa homár podáva rozdelený na dve časti.
Ako sa jedia: prvý krok

S nožičkami si počíname obdobne: rukami ich rozlomíme priamo v kĺbe a duté kostičky vysajeme alebo vyjeme vidličkou na homáre.
Homára si máte možnosť vychutnať aj u nás. Potrebné vopred objednať.
(zdroj Ako sa čo je – Nakladateľstvo Ikar, Bratislava 1999 )
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára