Ešte predtým, ako by ma niekto na ulici opľul za tento titulok, prečítajte si ho do konca :) Nechcem nikoho kritizovať, ani poučovať.... skôr by som sa chcel s vami podeliť o pár poznatkov, ktoré som sám získal cestou s názvom Esta Noche....
Keď mi v mysli utkvel nápad otvoriť reštauráciu, väčšinu tržieb som pripisoval k pizziam, veď tú majú všade.
Moja osobná zvedavosť a neustála mánia všetko prepočítavať, ma rýchlo priviedli do reality. O príprave pizze som nemal ani tušenia. Na okolí pizza "profíkov" bolo viac ako policajtov na zápase Slovan so Spartakom. Pizze, ktoré robili som považoval za top, objednával som si ich ako na bežiacom páse. Stačil mi vždy len kúsok a pocit plného žalúdka ma priam fascinoval. Mastné cesto, vôňa oregána až po Šalu, či spálený syr na povrchu. Presne toto som potreboval. V tom čase som už poznal kvantum kuchárov, ale pizziara osobne ANI JEDNÉHO. Znalosti o jej príprave mi tlačili od murárov po predavačky, všetci. Neostalo mi nič iné ako osloviť jedinú osobu - moju babku.
Zober múku fiam, droždie, soľ, vodu a masť - babka poradila. Všetko zmiešaj, nechaj kysnúť.
Skúsil som. Až na výsledok. Žemľa so syrom !! Úplne ma prešla chuť a tak som si povedal, na okolí každý štvrtý už bol či je pizziar - dotiahnem niekoho.
Časom ako sa stavba vyvíjala, Riči bol už ako tak namotaný na návrat, nedalo mi to spávať tak som začal gúgliť o tejto placke. Veď čo už môže byť na tom tak zložité, keď to bola záchrana hladujúcich v Taliansku kedysi v minulosti...
Dnes je to ale úplne inak, tisíce reťazcov, podnikov či aj tureckých zlatníkov ju ponúka... Presne pre toto mi to nesedelo.
Aké sú realne náklady ak ju môžu predávať za 3,50 ?????????? V prípade reťazcov to nebudem riešiť, ale v prípade našich "picériek" to zabolí.
V čase keď sa picérky objavili, bol to veľký ošiaľ, suroviny použité boli na trhu nové dokonca jediné možné kúpiť. A tak sa vybudovala istá štandarda na ktorej vyrastá už 3 generácia !!!
![]() |
Pizza, ktorá zmenila môj život a kamarát Csaba |
Osudná pizza, ktorá zmenila môj pohľad na tento taliansky pokrm, bola tá ktorú som ochutnal na potulkách svetom, v Belize.Veľa dní si nespomínam z toho pobytu ale tú pizzu nezabudnem. Od tej chvíle moc pizzu doma nejem.... Hľadám stále tú chuť, tú kvalitu...A tak sa pizza stala vedou.
Od tej doby už ubehlo veľa dní i týždňov a pizzu si robím sám...a to od základov...
Nie som pizza majster, to isto nie, ale sledujem trendy, píšem si denník a študujem cesto...ingrediencie.
Nasledujúce články by som rád venoval k jednotlivým vrstvám od základu až po top...z pozície klienta popis znakov, že kúpiť lacné sa nie vždy musí oplatiť a pre milovníkov čo pečú pizze zopár rád a postrehov, v komentoch rád s vami pokecám a vymením skúsenosti, postrehy.
Možno pochopíte, prečo vám je po zjedení pizze nevoľno, ťažko, prečo vaše dieťa ma žalúdočné kŕče, či sedí malátny bez nálady - citlivý žalúdok to nie je, verte mi........pokračovanie už čoskoro "CESTA AKO VEDA"
autor : Štefan Iván
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára