Južný Tirol, a jeho špeciality.
Náš šéfkuchár Richard spolu s Heny by vám o Sudtirole vedeli hodiny rozprávať, ich bývalý "domov" nechal v nich veľmi veľa spomienok a skúseností, ktoré hlavne Richard kombinuje vo svojej kuchyni. Aj u nás máte možnosť ochutnať známe "knedlíky".
Miestna gastronómia si však zobrala to najlepšie z obidvoch – z čias monarchie rakúsko-uhorskú kuchyňu, ktorú obohatila aj o mediteránske vplyvy a najmä o taliansku záľubu v dobrom a kvalitnom jedle. Kombinácia týchto faktorov spolu s tým, že Južné Tirolsko patrí k najbohatším a najrozvinutejším talianskym regiónom, znamená napríklad aj to, že práve táto časť krajiny sa môže pýšiť najväčšou hustotou reštaurácií oceňovaných v medzinárodných bedekroch, ako je Michelin a GaultMillau, v celom Taliansku. Pre bežného turistu je juhotirolská kuchyňa najmä o regionálnych produktoch. Aj v hoteloch mu napríklad servírujú na raňajky vlastný domáci chlieb a koláče.
Kuchyňu každého regiónu v rozhodujúcej miere ovplyvňuje jeho história a národy, ktoré ním prešli alebo sa v ňom usadili. Málokde v Európe to však platí tak výrazne ako na severe Talianska, v Južnom Tirolsku (taliansky názov tejto provincie je Alto Adige). Tiež málokde má návštevník taký intenzívny pocit, že sa vlastne nachádza v inej krajine, ako reálne je, ako tu. Niekoľko storočí, čo bolo Južné Tirolsko (po nemecky Südtirol) súčasťou rakúsko-uhorskej monarchie, je tu stále jasne zreteľných. Veď čo je to oproti necelému storočiu, čo ho pripojili k Taliansku...

Veľké čaro majú najmä tie najobyčajnejšie, kde sa sedí na drevených laviciach a v ponuke majú len najznámejšiu juhotirolskú špecialitu „speck“, teda prerastenú slaninu, údené mäso, klobásy a syry. Tie servírujú s domácim chlebom, ale ponúknu vám tu aj domáce mlieko, kefír alebo jogurt. Koniec koncov, kravy tu stretnete aj vo výške 2 000 metrov a pri posedení na terase horskej chaty tvorí vždy kulisu zvuk kravských zvoncov (a typická aróma...).
Okrem údenín sú v ponuke najmä knedle a knedličky vo všetkých možných úpravách – ako slaninové, špenátové, zemiakové plnené všetkým možným, s polievkou, kyslou kapustou alebo nejakým druhom omáčky, napríklad hríbovou. Vedľa knedličiek trónia v menu aj cestoviny, predsa len sme v Taliansku.
Viac info Vydajte sa do Južného Tirolska - cestopis, Fotoalbum Dolomiti
(zdroj www.etrend.sk)
Viac info Vydajte sa do Južného Tirolska - cestopis, Fotoalbum Dolomiti
(zdroj www.etrend.sk)
Tirolsko je miestom, kde jedlá chutia lepšie. Už len preto, že sú tam krásne výhľady.
OdpovedaťOdstrániť