Francúzsky názov polievky, bouillabaisse (z provensálskeho bouillabaisso), je vlastne zložené slovo pozostávajúce z dvoch slovies: bouillir (variť, vrieť) a abaisser (znížiť, zmierniť). V slove sa odráža spôsob rýchlej prípravy polievky - keď zelenina s časťou rýb začala prudko vrieť, stiahli oheň. Potom do hrnca postupne pridávali ďalšie ryby. Pôvodne bola bouillabaisse jedlom chudobných rybárov. V súčasnosti je bouillabaisse drahé jedlo, lebo aj ryby, z ktorých sa špecialita pripravuje, už veľmi zdraželi.
- Prísady:
- 200-250g mix morské plody (mušle s lastúrou, slávky, vongole, octopus, kalamár, krevety) 20g čerstvého lososa 20g čerstvého tuniaka, cherry rajčiny (10ks), 1ks citrónovej trávy, 25g zázvor (čerstvý), 1g šafránu, čerstvá bazalka, mrkva, petržlen, 1pl olivového oleja
- Na rozpálenom oleji jemne orestujeme plody mora spolu s rybami a zalejele vodou. Varíme asi pol hodinu. Po 30 minútach pridáme zeleninu s bylinkami. Zelenina musí byť nakrájaná na tenšie pásiky. Varíme až kým nezmakne zelenina. Polievka by sa mala podávať až na druhý deň,. Pred podávaním vložíme čerstvé cherry rajčiny pokrájané na polky. Pred podávaním dozdobíme so sekanou bazalkou a listami bazalky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára